Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Βασίλης Μπατής: Κάμπια  ή πεταλούδα;

11212338_1426490244336067_898645358_n

Άραγε τί είναι αυτό που θέλουμε από αυτό το νησί; Ρωτάω, ρωτάω και κανένας δεν μπορεί να μου απαντήσει! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Άνδρο! Προέρχομαι από οικογένεια ελεύθερων επαγγελματιών και συνεχίζω την ίδια παράδοση! Αποφάσισα το 2008 να παραμείνω στο νησί και να επενδύσω στην δική μου επιχείρηση γιατί πραγματικά αγαπώ την Άνδρο και επιθυμούσα να προσφέρω με τις δικές μου δυνάμεις!  Η δουλειά μου, μου επιτρέπει να συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο και από πολλές και διαφορετικές κατηγορίες όπως τουρίστες, άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και πάντα η συζήτηση καταλήγει να μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια ζωή που χαρακτηρίζεται από προβληματικές καταστάσεις παρόμοιων συνθηκών με αυτές που μου περιέγραφαν παλιότερα οι μεγαλύτεροι……Ίδια προβλήματα, ίδιες διαπιστώσεις….το ίδιο σκηνικό! Λες και δεν πέρασε ούτε μήνας! Κυβερνήσεις, Νομαρχιακές και Περιφερειακές αρχές άλλαξαν, τα προβλήματα παρέμειναν και οξύνθηκαν.

Ο Τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για το νησί. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί μας πολλοί τουρίστες. Η τουριστική περίοδος ξεκινά Μάη και τελειώνει Οκτώβρη. Η Άνδρος όμως,  έχει δυσανάλογη τουριστική ανάπτυξη, αν και είναι πανέμορφο νησί, κυρίως, λόγω των πολλών και όμορφων παραλιών, των μονοπατιών, του φυσικού της πλούτου, του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα και των πολλών αξιοθέατων. Είναι ένα μεγάλο νησί  (δεύτερο  σε έκταση στις Κυκλάδες) και μεγάλες, κουραστικές και δύσκολα προσβάσιμες αποστάσεις! Όμως το νησί έχει τη δυνατότητα και το πλεονέκτημα να σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι σε τέσσερα διαφορετικά νησιά αρκεί να μπορέσεις να τα επισκεφθείς! Μόνο που τα τέσσερα αυτά νησιά δεν συγκοινωνούν λόγω των διαφορετικών θέσεων τους. Η δυσκολία στην πρόσβαση τους εκτός από την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση «περιορίζεται» στην χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων ή ταξί λόγω έλλειψης συγκοινωνιών. Επιπλέον, οι δρόμοι είναι χωματένιοι και η πρόσβαση των κατοίκων και των τουριστών είναι προβληματική! Χρόνια ακούγεται η επίστρωσή τους με άσφαλτο!!

Η νεολαία του νησιού (το μέλλον του δηλαδή) εξαφανίζεται σιγά σιγά. Σπουδάζει, εργάζεται και δεν σκέφτεται να γυρίσει πίσω παρά μόνο σε διακοπές. Παρόλο που είναι νησί «ναυτικών», είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει παράρτημα ναυτικής σχολής όπως στη Σύρο για τα παιδιά του νησιού που θέλουν να ασχοληθουν με την ναυτιλία  αλλά και όχι μόνο. Μια τέτοια σχολή θα αναβάθμιζε το νησί. Άραγε μήπως είμαι ανόητος που επέλεξα να κάτσω σε αυτό το νησί;  Τι πραγματικά μου προσφέρει; Άραγε όλοι οι γνωστοί άγνωστοι του νησιού, «τα μεγάλα κεφάλια» που αγαπάνε την Άνδρο αλλά έρχονται μόνο στις αργίες και 15 μέρες τον Αύγουστο αναρωτήθηκαν πως εγώ και οι υπόλοιποι ζούμε τον χειμώνα στο νησί με τις αλλεπάλληλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση τις περισσότερες φορές, χωρίς γιατρούς, χωρίς ακτοπλοικές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα; Η καθημερινή ζωή στο νησί αλλάζει άρδην ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Μήπως όλοι κατευθυνόμαστε από κάποιους; Μήπως είμαστε τα πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι; Αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά στην Τουριστική Επιτροπή του νησιού η οποία έχει φοβερές ιδέες αλλά αδύνατες  (μέχρι στιγμής) να υλοποιηθούν. Προσπαθεί ό ένας να παρακινήσει τον άλλον!! Το μέλλον είναι για όλους μας. Επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες για τις επόμενες γενιές για να παραμείνει η παραγωγική δύναμη στο νησί! Οι ιδέες πολλές! Η διάθεση υπάρχει! Η προσπάθεια γίνεται! Έστω από τα 10 τα πέντε να γίνουν στα επόμενα 4 χρόνια θα είμαι πολύ χαρούμενος. Στην  Τουριστική Επιτροπή θέτονται οι  στόχοι για το τι ακριβώς θέλουμε! Οπότε τα βάζουμε κάτω και αποφασίζουμε τι ακριβώς θέλουμε και προχωράμε με την προυπόθεση ότι ξεκινάμε απο την αρχή! Κάθε πρόβλημα όμως λύνεται από την ρίζα  του και ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι που του αναλογεί.  Τα προβήματα μας δεν είναι συγκυριακής μορφής αλλά διαρθρωτικής δομικής μορφής που βασίζονται στις ιδιαιτερότητες του νησιού μας. Επομένως, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα αίτια και όχι τα επιφαινόμενα προβληματα! Δυστυχώς δεν έχω γυρίσει όλο τον κόσμο αλλά όπου και να πάω παρατηρώ τις συνθήκες εργασίας, τους τρόπους συμπεριφοράς, την παρουσία των Δημοτικών Αρχών και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το νησί μου είναι πολύ πίσω για την εποχή μας. Ο Δήμος μας εκπροσωπεί το νησί, το νησί όμως είμαστε όλοι εμείς! Οπότε είναι στο χέρι μας να κανουμε την ανατροπή! Η Άνδρος έχει πολλά να δώσει !! Βοηθήστε την!!!

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν! Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα! Ας αποφασίσει ο καθένας μας τι θέλει να είναι!!

* Σημείωμα από το Andros Portal: Ένα εκπληκτικό άρθρο από ένα νέο άνθρωπο που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Θερμά συγχαρητήρια στον Βασίλη που με ξεκάθαρα λόγια περιέγραψε τις ανησυχίες όλων των νέων που ζουν στο νησί μας.

Διαδώστε!

9 Σχόλια

 1. ΣΩΤ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Θαυμάσιες επισημάνσεις.
  Στο επόμενο άρθρο-δημοσίευμα να κατατεθούν μερικές από τις υπάρχουσες ιδέες ανάπτυξης για να τοποθετηθούν και να συμβάλλουν αυτοί που αγαπούν το νησί. Έτσι δημιουργείται η μαγιά και η προϋπόθεση για την επιθυμητή ανάπτυξη. Προϋπόθεση τα λόγια να γίνουν έργα.

  Reply
 2. Γιάννης Γλυνός

  Διαβάζοντας τις σκέψεις σου, ¨΄έπιασα¨την ψυχή μου να νιώθει σαν κάμπια, το θετικό είναι ότι (εδώ και χρόνια) θέλω να γυρίσω στο νησί – κλαδί μου και να πετάξω σαν πεταλούδα ξανά, βλέπεις η οικογένεια μου «ξερίζωσε» την ρίζα της από το χώμα του νησιού όταν ήμουν 10 ετών (το 1977) και από τότε το μόνο που καταφέραμε είναι να σερνόμαστε στην μεγάλη πόλη με τον μικρό ουρανό και τις βουερές λεωφόρους του πουθενά, χαίρομαι που ένας νέος όπως εσύ πατάει στο βράχο των παπούδων και θέλει να τον σηκώσει ψηλότερα και το εύχομαι απ’την ψυχη μου μέσα, ώστε μια μέρα να μπορέσουν όλες οι κάμπιες της Αθήνας να γυρίσουμε στον τόπο μας και να γεμίσει πεταλούδες ζωής. Από πέρσι κατάφερα να ανοίξω το παράθυρο της επιστροφής αλλά μόνο το καλοκαίρι (Ateni beach bar) ψάχνοντας τις προιποθέσεις για ολική επαναφορά , θέλω να βάλουμε όλοι ¨πλάτη¨ και να βοηθήσουμε τον τόπο των παιδιών μας να αναπτυχθεί και να μην είναι ένα κοντινό στην πόλη νησί μόνο για Σαββατοκύριακα. Σ’ευχαριστώ για την διάθεση και τον αγώνα σου !

  Reply
 3. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΡΛΟΣ

  υπεροχο αρθρο Βασιλη αλλα εγω επιμενω σε αυτο που λεω παντα πρεπει πρωτα να αλλαξουμε εμεις σαν ανθρωποι για να αλλαξουν και οι υπολοιποι διοτι ολοι περιμενουμε να γινουν πραγματα δια μαγειας χωρις εμεις να κουνησουμε ουτε το μικρο μας δαχτυλακι,σε αυτο το νησι πρεπει να αποφασισουμε τι ταυτοτητα θελουμε να του δωσουμε,αγροτικη,τουριστικη,θρησκευτικη,ας αποφασισουμε ομως,για να προοδευσει αυτο το μερος πρεπει ολοι μαζι να δωσουμε μια γραμμη κοινη,να ξεχασουμε τις αντιπαθειες τα μιση την διχονοια και ολοι μαζι για ενα κοινο σκοπο για να προοδευσει αυτος ο τοπος,να βαλουν ολοι πλατη σε αυτη την προσπαθεια ανεξαρτητου επαγγελματος ειτε ειναι δημος ειτε λιμεναρχειο ειτε αστυνομια λεγεται αυτο,διοτι συζητησεις και διαβουλευσεις γινονταν παντα αλλα κανεις πραξεις και επιτελους ας αλλαξουμε συμπεριφορα και αυτα που λεμε να τα τηρουμε και οχι οταν σβηνουν τα φωτα πρατουμε αλλα,και ας σκεφτουμε οτι ζουμε ολοι σε αυτα το πανεμορφο νησι ,δεν ειμαστε εχθροι δεν ειμαστε κλεφτες ουτε απατεωνες επιτελους λοιπον ας τηρησουμε τον λογο μας μια φορα και αμεσως θα φανει η αλλαγη…αυτα τα λεω διοτι αποφασισα και εγω οπως ο Βασιλης να μεινω στο νησακι μου και να επενδυσω σε αυτο και μετα απο τοσα χρονια αυτα τα συμπερασματα εχω βγαλει οπως επισης ο λογος που ασχολουμε με τα κοινα ειναι αυτος ,μηπως μπορεσω να βαλω και εγω ενα ληθαρακι στην αναγεννηση αυτου του υπεροχου νησιου..

  Reply
 4. Βασίλης Μπατης

  Το κείμενο ειναι ξεκάθαρο νομιζω !εχει να κανει με εμάς τους πολίτες και όχι την οποιαδήποτε αρχή!Αν Αλλάξουμε εμεις μπορουμε να αλλάξουμε τα παντα !Ο καθε δήμος και αρχή ειναι αυτη που θα βάλουν πλάτη στις δικές μας πρωτοβουλιες!Αρκει παντα να αποφασίσουμε τι θελουμε !Καμπια ή πεταλούδα !!ειδα πολλες ανησυχίες.., μακαρι απο αυριο να κάνουμε μια καινουρια αρχή για την δική μας ποιότητα ζωής στο τόπο που αγαπάμε !!

  Reply
 5. A

  Είναι σίγουρα σημαντικό να προσπαθεί κανείς δημόσια να αρθρώσει λόγω και προτάσεις. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι και η έμπρακτη στήριξη των θέσεων, πόσο μάλλον αν κάποιος καλεί σε αλληλεγγύη. Για τη «δική μας» ποιότητα ζωής και καθώς σε απασχολούν τα δημόσια-κοινά θέματα νεαρέ Βασίλη θα σου προτείνω μια χειρονομία ουσιαστική και παραδειγματική ως προς την αναγκαιότητα να αλλάξουμε. Μπορείς λοιπόν να ξηλώσεις μερικά τραπεζοκαθίσματα από το λιμάνι του Γαυρίου, προτρέποντας και τους άλλους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η αλόγιστη κατάληψη των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων που παιδιά-ταξιδιώτες με αποσκευές-ηλικιωμένοι-καρότσια-ΑΜΕΑ,κλπ αναγκάζονται και διέρχονται από την άσφαλτο μαζί με τα οχήματα (φαινόμενο πιο εντατικό σε ώρες αφίξεων-αναχωρήσεων). Καθώς λοιπόν θα πάψει το φαινόμενο των καταστημάτων με διαστάσεις «εξοχικών κέντρων» παρασιτικά ως προς το κοινό αγαθό του πεζοδρομίου, τότε στη γειτονιά σου ή παραπέρα θα είσαι κι εσύ χαρούμενος [?] να δεις 2-3 νεαρούς φίλους σου να ανοίγουν κι αυτοί ένα μαγαζί και να σερβίρουν όπως κι εσύ τους τουρίστες του Νησιού. Κάπως έτσι καταστηματάρχες ή μη θα αποκτήσουμε όλοι ισοδύναμο δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων…

  Reply
 6. Βασίλης ΜΠΑΤΗΣ

  Πραγματικά νεαρός στη ηλικία και με μεγάλες φιλοδοξίες για το νησι μας το δέχομαι και χαίρομαι που προσπαθώ και εγω με μικρές έστω ενέργιες να βοηθώ!…Ωστόσο “δεχόμενος την συμβουλή για μια χειρονομία ουσιαστική και παραδειγματική ως προς την αναγκαιότητα να αλλάξουμε ν σε ενημερώσω πως για τον οποιο χωρο δεσμευει καθε επιχείρηση δεν γινεται σαφως αλογιστα αλλα με αδεια απο το δημο και σεβομενη τους εκαστοτε νομους!Παρόλα αυτα το δεχομαι αν και πιστευω πως οι τουριστες σε ένα οποιοδηποτε νησι αναζητούν τετοιου ειδους τραπεζακια! Επισης εκτος από την ασφαλτο υπάρχουν πεζοδρόμια τα οποια ειναι ελεύθερα για την διελευση την πεζων!

  Reply
 7. Βασίλης ΜΠΑΤΗΣ

  Σεβομαι την απόψη σας λοιπον ακόμα κ αν ειναι ανεπίτρεπτα ανώνυμη!Θα την εκτιμημούσα όμως εγώ αλλά και όλοι οι αναγνώστες αν ήταν με θάρρος γνωμης και επώνυμα όπως άλλωστε αρμόζει σε μία κοινωνία όπως η δική μας

  Reply
 8. Α

  Το ιδιο ανεπιτρεπτη η ανωνυμια οσο το σβησιμο των 2 προηγουμενων σχολιων απο την διαχειρηση του site. Συμφωνουσες ελεγες και κατι για πελατες… : ) Το «διορθωσες»!
  Ειναι παραδοξο να επικαλεισε τις αρχες καθως παραπανω αναφερες πως εμεις τις κανουμε! Ετσι κ πηρα το θαρος και αναφερθηκα σε παραδειγματισμο ως προς μια συνθηκη. Ενω δεν ειναι αντιλυπτο μενει μονο ο ναρκισισμος με γνωστα αποτελεσματα! Καλη καρδια!!!

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!