Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης για τις ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο

ARD: Το Αιγαίο βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή αλλαγή της ιστορίας του. Ρεπορτάζ στα αιολικά πάρκα στο Αιγαίο από το κρατικό κανάλι της Γερμανίας – κατέγραψαν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων σε Αμοργό, Λέβιθα και Κίναρο που εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες.
Το Αιγαίο βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή αλλαγή της ιστορίας του. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του ρεπορτάζ της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD που προβλήθηκε στις 25 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι μίλησαν με κατοίκους που κινδυνεύουν να ξεριζωθούν από τα νησιά τους και οι οποίοι εξέφρασαν μπροστά στην κάμερα τους φόβους τους ότι όλο το ανάγλυφο και το τοπίο του Αιγαίου ενδέχεται να αλλοιωθεί οριστικά από αιολικούς σταθμούς. 
Το γνωστό γερμανικό κρατικό κανάλι ARD έκανε ρεπορτάζ την Κυριακή 25/10 στην εκπομπή Weltspiegel για τα τεράστια αιολικά πάρκα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε μικρά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, συχνά ούτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ομάδα δημοσιογράφων του ARD επισκέφτηκε τα νησιά Αμοργός, Κίναρος και Λέβιθα.
Στην εκπομπή επισημάνθηκε ότι στην Αμοργό όπου η μέγιστη κατανάλωση του νησιού σε ρεύμα αντιστοιχεί με την ισχύ 1,5 ανεμογεννητριών, σχεδιάζονται 73 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο μέγεθος του βράχου της Ακρόπολης μαζί με τον Παρθενώνα.
Σύμφωνα με το ARD, ελληνικές και ξένες εταιρείες προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από τον άνεμο στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Αν υλοποιηθούν όλα τα σχεδιαζόμενα έργα σε αυτή την κλίμακα, το Αιγαίο σε λίγα χρόνια δε θα υφίσταται πια όπως το γνωρίζουμε. Πολλά νησιά δεν θα μπορούν να στηριχθούν οικονομικά από τον τουρισμό.
Αιτήσεις για βιομηχανικού μεγέθους αιολικούς σταθμούς έχουν γίνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για σχεδόν όλα τα νησιά της Ελλάδας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη του 35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μπαταρία της Ευρώπης». Ωστόσο μετά από 20 χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει ο κύκλος ζωής των ανεμογεννητριών, θα απομείνουν μόνο τα σιδερένια κουφάρια τους και η ομορφιά και ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας θα έχουν χαθεί για πάντα.
Εδώ θα βρείτε τον σύνδεσμο με το γερμανικό ρεπορτάζ:
https://www.daserste.de/information/politikweltgeschehen/
weltspiegel/sendung/griechenland-energie-windkraft-
100.html?fbclid=IwAR3wFeURG2zD79aSMC76MnmpZvMBAMfx51YGwK74T
2y5RSVmgkfZ0dCvohw
Εδώ είναι ο σύνδεσμος του ρεπορτάζ με ελληνικούς υπότιτλους – πατήστε κάτω από την εικόνα «cc» και μετά «ελληνικά» για τους υπότιτλους:
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!