Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Βουλή: Κατατέθηκε το «νομοσχέδιο Κοντονή» για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

zougla7-620x320

Με θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα το «νομοσχέδιο Κοντονή» που κατατέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη των διοικήσεων για παράνομη διακίνηση εισιτηρίων στους συνδέσμους, αλλά και πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, παραπέμφθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συζητηθεί με κανονική διαδικασία.

Ο πλήρης τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», αποτελείται από 15 συν το ακροτελεύτιο 16 άρθρα και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, «επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Αναγνωρίζει ότι η βία στα γήπεδα είναι σύνθετο φαινόμενο τόσο ως προς τα αίτια όσο και ως προς την εκδήλωσή του, πράγμα που καθιστά περίπλοκη την αντιμετώπισή του.

«Η βούληση της πολιτείας να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν δραστικότερα τα επικίνδυνα φαινόμενα βίας που όλο συχνότερα εμφανίζονται και διαρκώς εντείνονται, αποτελεί βασική, συνταγματική υποχρέωσή της», υπογραμμίζει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, «δια της άτεγκτης και προσηλωμένης αυστηρά στις αρχές της νομιμότητας στάση της πολιτείας και τη αμερόληπτης, έγκαιρης και ορθής απονομής δικαιοσύνης». Αναγνωρίζει δε πως «για να φθάσουμε στον απόλυτο περιορισμό του φαινομένου, πέραν της συνεργασίας και της συνδρομής όλων των ενδιαφερομένων ομάδων και των θεσμικών φορέων, θα χρειαστούν μακρόπνοες στοχεύσεις, εκτενείς μεταρρυθμίσεις και ευρύτερα μέτρα σε τομείς όπως η ανεργία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η αστυνόμευση κά», κάνοντας λόγο για επί της παρούσης μέτρα «άμεσης παρέμβασης».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την έκθεση, αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρμοδίου για τον αθλητισμό υφυπουργού ώστε να μπορεί να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους χρηματικά πρόστιμα, μέχρι και να προβαίνει σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Κάνει λόγο επίσης για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα. Κυρώσεις και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας, των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.), Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών (Α.Α.Ε.), αθλητικών ομοσπονδιών ή επαγγελματικών συνδέσμων με τους θεσμοθετημένους φορείς, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη γεγονότων και συμπεριφορών βίας. Ακόμη καταλογίζονται ευθύνες στα ΜΜΕ για την ευθύνη τους για την αποτροπή φαινομένων βίας. Τα ποσά που θα προκύπτουν από τα ανάλογα πρόστιμα, θα προωθούνται στον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.

Αδύνατη η συμμετοχή αθλητικών σωματείων σε εθνικό πρωτάθλημα ή κύπελλο Ελλάδος των αθλημάτων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η καλή λειτουργία συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δεδομένων που αυτά θα συλλέγουν και σχετίζονται με πράξεις βίας. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη διακίνηση εισιτήριων μέσω των συνδέσμων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου για τις λέσχες φιλίας. Ως προς την ευθύνη των μελών των διοικήσεων των ομάδων, αν αυτές παραβούν τα παραπάνω για τους συνδέσμους και την παράνομη διάθεση εισιτηρίων, αυτό ως αδίκημα αυστηροποιείται και θα διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα. Απαγορεύεται επίσης η μίσθωση χώρων στους συνδέσμους των ομάδων, είτε αυτές είναι νόμιμες, είτε όχι. Τα πρόστιμα για αυτές τις περιπτωσης θα κυμαίνονται από 1.000€ έως 100.000€.

Για την επίτευξη των παραπάνω, ανασυγκροτούνται όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα οποία θα αποτελούνται από τακτικούς και εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς. Επιπλέον, προβλέπεται η συνεργασία της ΕΠΟ με την πολιτεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση χειραγώγησης αγώνων. Παράλληλα, θεσπίζεται κανονισμός λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) και ανασυγκροτείται το Ειδικό Σώμα Παρατηρητών της ΔΕΑΒ. Οι Παρατηρητές θα έχουν δικαίωμα εισόδου ακόμη και στα αποδυτήρια των ομάδων και των διαιτητών.

Πηγή: vouliwatch.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!