Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Υδρογόνο: Σε Αποθήκευση Ενέργειας και Μεταφορές Στρέφεται το Επενδυτικό Ενδιαφέρον

Πολλές εταιρείες από το χώρο της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφουν σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στο υδρογόνο, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει γράψει το προηγούμενο διάστημα το energia.gr για εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα. Πριν λίγους μήνες, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ. κ. Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας, στο 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη» είχε αναφέρει πως στην πρόθεση του ομίλου είναι να εξετάσει εναλλακτικές μορφές καυσίμων κίνησης όπως το υδρογόνο, «εγκαινιάζοντας» το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και στη χώρα μας για αυτή τη νέα τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, τα ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η μόνη εταιρεία αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχουν εγχώριες εταιρείες και του  εξωτερικού που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον κυρίως στον τομέα της αποθήκευσης. Άλλωστε, ο τομέας των μεταφορών είναι σημείο κλειδί στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων για μηδενικούς ρύπους. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές αποτελεί μεγάλο ζητούμενο να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για τις μεταφορές. Σε ό,τι αφορά δε το υδρογόνο υπάρχουν τεχνικές μελέτες με προβλέψεις για έργα υποδομών στον τομέα των μεταφορών, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση με την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στις δύο περιφέρειες της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Σημαντικό ρόλο βέβαια θα μπορούσε να διαδραματίσει η παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ με ταυτόχρονη ένταξή του στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα παραπάνω έχουν ενδιαφέρον και για τη νησιωτική χώρα όπου έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από το μέλλον ΑΠΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Energia.gr ο Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών τα νησιά θα μπορούσαν στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες ενέργειας και ταυτόχρονα να την αποθηκεύουν με τη χρήση υδρογόνου. Ο κ. Μακρίδης τονίζει πως «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου οι νέες τεχνολογίες ΑΠΕ θα πρέπει να κλειδώσουν με τις παλιές». Θα πρέπει -προσθέτει- να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και για το υδρογόνο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αξιοποίησης του υδρογόνου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο σε μια πρωτοποριακή δοκιμή το υδρογόνο εντάχθηκε στο δίκτυο φυσικού αερίου. Ένα μείγμα υδρογόνου και φυσικού αερίου σε ποσοστό 20% κατέστη δυνατό να βοηθήσει  στην θέρμανση 100 σπιτιών και 30 κτιρίων σχολών στο Keele University στο Staffordshire. Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις θέρμανσης αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της ενεργειακής κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η τροφοδοσία του μείγματος υδρογόνου σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!